Věda a Bůh

13.01.2012 21:18

Tato rubrika se zaměřuje na problematiku vědy a vědeckých objevů v souvislosti s existencí Boha křesťanství.

Diskusní téma: Věda a Bůh

Re: Logika věci

Petr | 21.07.2013

Ahoj Marekusi,

díky za Tvé otázky. Bylo by možné o nich dlouze psát, pokusím se však alespoň stručně:

Všechny otázky mají společný jmenovatel - nejde Ti do hlavy, že mnoho zlých věcí a tragických událostí mohl Bůh dopustit - prostě proto, že to věděl.

NO...sám jsi to už napsal - člověk má svobodnou vůli. Nejprve si však musíme odpovědět, o co asi Bohu šlo, když tohle (včetně nás) stvořil? Nebudu zdržovat - Bůh touží po lásce člověka, po vzájemném vztahu s člověkem.

Tak a teď si odpovězme...jak tohle může zajistit? Buďto vyrobí roboty, kteří se nebudou moci rozhodovat a budou ve všem tupě poslouchat jako loutky...to by však nebyla láska. Nebo nám mohl dát svobodnou vůli - můžeme se rozhodnout mezi dobrem i zlem. Rozhodnout se Boha milovat, nebo ignorovat (případně nenávidět). Toto je nutné k tomu, aby láska mohla existovat. A ano, stalo se...v dějinách (v různých intenzitách) lidé Boha ignorují a nechtějí. A odpověď - ano, Bůh to věděl dopředu. Proč to dopustil? Nevím..ale asi mu to za to stojí! Věřím, že Bůh dává příležitost každému člověku být s Ním a navázat s Ním vztah. To, že mnoho z Jeho stvoření padne a dopadne zle, to ví a věděl...

Měl tedy možná 2 možnosti (když to zjednodušíme)...buďto nedělat nic (protože věděl, že mnoho z lidí mine svůj cíl), nebo do toho půjde i s tím, že to tak dopadne, ale bude mu to za to stát - miliardy lidí za celé dějiny lidstva s Ním vztah naváže a naplní cíl Stvoření...

To, že tito lidé vedou náboženské války a já nevím co všechno je pravda - samozřejmě. Nicméně to neříká nic jiného, než to, že lidé jedou po vlastní ose a Bůh to (z nějakého důvodu) toleruje.

Je však důležíté také vědět, že lidské dějiny brzy skončí. Bible o tom mluví často...Ježíš Kristus, který je nadějí pro lidstvo, přijde a ukončí zlo, udělá tlustou čáru za pojmem "lidské dějiny". Nastane konečný soud, kdy Bůh zjeví všem (každý to pozná), že je spravedlivý. Jedni budou odsouzeni k věčnému zániku, druzí budou trávit věčnost s Ním. Každý bude souzen za to, co učinil. Nikdo neunikne.

O těchto tématech píši dlouhá pojednání, proto se mi těžko "vyzobává" jen něco do této odpovědi. Pokud budeš chtít, klidně se ptej (nejlépe konkrétněji:). Hezký den.

Petr

Re: Re: Logika věci

Marekus | 22.07.2013

Ahoj Petre a dekuji za odpoved. Predem chci rict, ze nikomu nechci brat jeho viru v cokoliv.

Problem je, ze kdyz Buh vse vi, tak my jsme pro nej ti roboti, kteri jsou naprogramovani dopredu, ikdyz my si muzeme myslet, ze mame svobodnou vuli pusobit na svou budoucnost. Kdyz neco stvoris a dopredu vsechno vis, logicky musis vedet, jak se tve storeni bude vzdy chovat. Vypada to spise tak, ze Buh nam dal do vinku schopnost pochybovat a schopnost rozhodovat se mezi vice moznostmi, ale ve finale se stejne musime rozhodnout tak, jak to Buh odzacatku planoval, jak se rozhodneme. Proto ta narazka na Adama a Evu. On musel, pokud vse vi, od zacatku vedet, ze budou z raje vyhnani. Proc pak rozlisovat, jestli nekdo pujde do pekla ci do nebe, kdyz uz po narozeni cloveka hned Buh vi, jak jeho zivot dopadne. Tam prece neni moznost volby, jen pocit volby pro cloveka. Vse musi byt predem dany a naplanovany. Pokud by to Buh nevedel dopredu, jak dopadne zivot cloveka a jak se rozhodne u posledniho soudu, tak pak neni vsevedouci. Napada me pak myslenka, proc to vubec vsechno dela?

Re: Re: Re: Logika věci

Petr | 11.08.2013

Ahojko Marekusi,

díky za reakci. Trošku přemýšlím, kde hledáš zakopaného psa:) Souhlasím v podstatě s Tebou s tím, že to ví...že ví, jak se rozhodneme a dokonce i s tím, že ví, kdo bude spasený a kdo ne. Ale nevidím důvod, proč by to mělo znamenat, že jsme roboti?

To, že něco vidí dopředu přece neznamená, že to on "roboticky" nalajnuje? Ano, svým způsobem nám dal (jak píšeš) mantinely možností, které můžeme zvolit...můžeme jít pouze cestou, kterou nám dovolují fyzikální a jiné zákony...to však přece neznamená, že jsme roboti?

Já to vidím takto - Bůh vidí v čase (pro něj není čas úsečka, jako pro nás...pro Něj je minulost přítomnost i budoucnost jakoby jeden bod) to, jak se rozhodneme. Rozhodnutí je však na nás. Dal nám možnost jít proti Němu a ignorovat Jej...ale dal nám také možnost (a milost) říct ano na Jeho volání...

Proto si nemyslím, že by to bylo naplánované. Kdyby bylo, nemohl by Bůh volat člověka k zodpovědnosti za svá rozhodnutí...a On nás k tomu volá...

Bůh tedy ví, milý Marekusi, jak se rozhodneš. Ví o Tobě všechno. Neznamená to však, že Ti bude diktovat, co budeš dělat a jak se rozhodneš.

Hezký den.

Petr

Zajímavá věta o vzniku života

kars | 24.04.2013

Dnes se objevil na zpravodajském serveru článek o objevitelích DNA. V něm je i tato věta:
--------------------------------------------------------------------------------

"Myslíme si, že jsme objevili základní kopírovací mechanismus, jímž život pochází z života," napsal 19. března 1953 Crick svému dvanáctiletému synovi
Zdroj: https://www.lidovky.cz/dna-je-knihou-zivota-i-pomocnikem-lekaru-a-vedcu-f5o-/veda.aspx?c=A130423_121102_ln_veda_ape

Milá Míšo!

Velbloud | 17.06.2012

Pro křesťanskou víru jsou , jako pro každou lidskou činnost, věci podstatné, věci důležité, věci nezbytné, ale i věci zbytečné a dokonce věci škodlivé. Jak to vlastně myslím? Představ si, že někdo uvěří všemu, co se píše v bibli, na základě toho, že se někde něco najde a prohlásí se to za důkaz pravdivosti Písma. Po nějakém čase se prokáže, že ten důkaz se tak jednoznačně "pojmout" nedá, že jsme se dopustili v hodnocení "nalezeného" mnoha pochybení. Co teď s tím? Na prvotní euforii "domnělého důkazu" se nám přihlásilo "do církve" sto lidí a na základě zobjektivnění toho "nálezu" naši církev opustilo tisíc členů, o kterých jsme si dosud mysleli, že tvoří "gro". Pokud víra bude postavená na jakýchkoliv "důkazech", je to špatně! Víra musí být postavena na "srdci". Ne na Araratu.Ne na kreacionismu! Na lásce k bližnímu. :-D Bůh ti žehnej.

Re: Milá Míšo!

Patrik | 24.09.2012

Zdravím Velbloude,

buď som nepochopil, alebo asi verím inak. Píšeš, že viera musí byť postavená na "srdci". A potom na láske k blížnemu.

Moja viera stojí na Slove Božom.

Skúsim vysvetliť prečo nie na "srdci". Preto, lebo srdce je zo všetkého najzradnejšie - to hovorí Božie Slovo. Dokáže nás samých oklamať! Biblia je plná príbehov, keď ľudí oklamalo ich vlastné srdce.
Lásku k blížnemu má veľmi veľa ľudí, ktorí v Ježiša neveria, ba dokonca neveria ani v Boha. Ako potom môže byť na láske k blížnemu postavená viera?
Ak ale postavíme vieru na Božom Slove, ustojí táto viera aj naše (alebo cudzie) zradné srdce a tiež lásku blížnych, ktorá sa môže zmeniť na nelásku.
A ak berieme do úvahy Božie Slovo, ktoré hovorí o zradnosti nášho vlastného srdca, potom sa môže jednať o zmenu lásky na nelásku aj u našej lásky k blížnemu.
Nie je tu miesto na dlhšiu úvahu, ale ak budeme študovať, čo hovorí o tom Božie Slovo, prídeme na to, čo je to Láska.
Boh je láska.
Mnoho ľudí nevie definovať, čo je to Láska.
Zatiaľ mi to nevedel povedať žiadny z kresťanov, ktorých som sa to spýtal.
V Bibli ale táto definícia je!
Je tam napísané že: láska je naplnením zákona (desatora). Láska nie je pocit, láska nie je "urobiť dobre podľa môjho názoru" ale robiť tak, aby sme naplnili zákon (desatoro). To je jediná definícia Lásky podľa Biblie.
Takže vraciam sa k tomu na čom je postavená moja viera.
Na Božom Slove.
Ak sa doň pozriem, dočítam sa tam u Jána, že to Slovo sa stalo telom ... a to Slovo .. bol Ježiš.
On bol vyjadrením Lásky, On bol vyjadrením zákona (desatora) na ktorom je založené fungovanie celého vesmíru.
O desatore sa dozvedáme, že je večné, nemenné tak isto ako Boh.
Myslím že ak založíme našu vieru na niečom, čo nepodlieha zmene - nikdy - máme tie najlepšie základy pre našu vieru.

V zákone je totiž obsiahnutá aj láska, ale láska Boha, nie človeka, ktorá je pominuteľná.

Vyskúšal som a ustál. Vrelo doporučujem.

Franta

Vyvrácení | 13.01.2012

Vyvrátil bych snad všechno co tu je :D ... je to všechno plný nesmyslů;) ... a největší kravina ze všeho je snad ta Archa;) ... škoda že nejde psát příspěvek pod každý daný téma

Re: Franta

Petr | 13.01.2012

zdravím Tě, Franto,

možná by to chtělo trošku více argumentů, než-li povrchních tvrzení...Pokud to nejsou jenom silácké řeči, tak zkus trošku konkrétněji (příklad).

Děkuji a přeji hezký den

Re: Franta

Skeptik | 13.01.2012

Plně s tebou souhlasím. Celosvětová potopa a Archa je snad jedna z největších kravin v bibli.

Na netu je toho spousta (třeba na youtube). Jsou tam i odpovědi na "vyvrácení" argumentů od kreacionistů. Prostě celosvětová potopa před nějakými 4500 let která by zalila vše včetně Everestu je fakt kravina k pohledání.

I mně samotného (ještě než jsem se o to začal zajímat) napadlo dost námitek. Co třeba vodní živočichové. Jak známo drtivá většina sladkovodích nepřežije ve slané vodě a drtivá většina slanovodních nepřežije ve sladké vodě, takže ať už pršela sladká voda nebo slaná stejně by jedna skupina pomřela.

Přikládám pár textů:


Noe vzal na palubu po 7 párech zvířat čistých a po páru nečistých. Protože musíme počítat i bezobratlé, šlo o miliony jedinců, ze všech částí světa. Po přistání se zase zvířata vrátila na původní místo. Dnes již víme, jak je problematické zachovat živočišný druh, když klesne počet jedinců na minimum. Po potopě by se to týkalo všech druhů. Naprostá většina by musela vymřít. Celá námaha s archou je tedy zjevný nesmysl. Dovedete si představit, jak se k arše dostal třeba lední medvěd ze severu, koala z Austrálie nebo pásovec z Jižní Ameriky? A nejen to, museli se, chudáci, zase potácet zpátky. Přes hory, pouště a moře.

Teoreticky si představme, jak by zaplavení celého povrchu planety vypadalo (částečné zatopení by nebyla biblická potopa):

- Naředění mořské vody sladkou by znamenalo vyhynutí naprosté většiny mořských organizmů

- Stoupnutí hladiny by vedlo k uvolnění všech ledovců. Archa by skončila stejně, jako Titanik

- Zmizelo by zalednění po celé planetě

- Kmeny stromů, trosky a vše, co je schopné plavat, by pokryly mořskou hladinu

- Téměř rok pod vodou by nevydržela většina suchozemských rostlin

- Zahynula by naprostá většina organizmů žijících v půdě

- Opadnutí vod by zanechalo sedimenty ve všech pánvích světa




Závažnejší otázka však je, jakou zanechala tak monstrózní událost stopu v geologickém záznamu. Odpověď zní, že po podobné události není v geologickém sloupci ani stopa. Kreacionisté se snaží poukázat na fakt, že po celém světě, včetně vrcholků mnohých hor, se nacházejí sedimentární horniny, a přičíst tedy na vrub potopě celý geologický sloupec (nebo jeho výraznou část). Lze ale snadno ukázat, že toto vysvětlení z mnoha důvodů neobstojí.

1) vrstvy usazenin jsou SYSTEMATICKY nejslabší na dně moří, a nejsilnější na pevnině. Pokud by vrstvy sedimentů vznikly potopou, bylo by tomu právě naopak.

2) v geologickém sloupci je mnoho útvarů, které nemohly vzniknout pod vodou, jako např.
- nory suchozemských živočichů
- zprohýbané, nakloněné, či jinak deformované sedimentární vrstvy, shora erodované, a poté překryté novými vrstvami sedimentů. Při jednorázové potopě zjevně podobná struktura nemohla vzniknout. (viz. třeba zde https://i49.tinypic.com/25at10m.jpg )
- na mnoha místech geologického sloupce, ale v různých výškách, se nacházejí mnohdy skvěle zachované ekosystémy, pralesy včetně kořenového systému.
- a spoustu dalších

3) v geologickém sloupci se nacházejí fosilní organismy, které jsou nepřehlédnutelným způsobem roztříděné. Například
- zkameněliny moderních kočkovitých šelem se systematicky nacházejí v nejhornějších vrstvách geologického sloupce. Nebyla nalezena ŽÁDNÁ zkamenělina např. lva, leoparda, geparda, kočky či čehokoliv obdobného, starší než cca 10 milionů let.
- nikdy nebyla nalezena ŽÁDNÁ zkamenělina kytovce (delfína, velryby) starší než cca 60 milionů let.
- žádný hroch, slon, nosorožec, ani žádný podobný savec se nenachází ve vrstvách starších než 100 milionů let; naproti tomu dinosauři, tvarem těla i hmotností slonům a nosorožcům mnohdy velmi podobní, se v těchto vrstvách nacházejí.
- není známa fosílie žádného moderního ptáka, starší než 150 milionů let
- žádná kvetoucí rostlina, ani její pyl, nebyla nalezena ve vrstvách starších než pár desítek milionů let. Přitom pyly jehličnatých dřevin byly nalezeny ve vrstvách mnohem starších.
- atd.

4) vzhledem k mnoha smrtelným chorobám, které napadají jen jeden druh živočicha by např. Noeho rodina musela být prolezlá syfylis, kapavkou, tasemnicemi, příušnicemi, spalničkami, černými neštovicemi, ebolou, HIV, morem, tyfem, cholerou, sloní nemocí, malárií, atd. atp. což by pro ně mohl být poměrně značný problém.

5) jak by asi bylo možné, aby např. klokani dohopkali z oblasti Středozemního moře do Austrálie, právě jen do Austrálie a nikam jinam, a to přes moře? Lemuři právě a jen na Madagaskar, semena Eukalyptových stromů by zřejmě větrem musela doplachtit zase jen do Austrálie a nikam jinam, stejně tak pomalí a neohrabaní koalové, a obdobně s tisíci dalšími endemickými druhy rostlin i živočichů, žijícími prakticky na každém ostrově po celém světě.

6) doporučuji každému kdo koketuje s myšlenkou potopy, ať se zamyslí jak asi musel vypadat ekosystém PO POTOPĚ (po celém světě kilometrové nánosy bahna, ...) a čím se asi zvířata živila. Čím se živily po vylodění šelmy, co žrali býložravci, co když velká šelma sežrala člena na Zemi jediného páru nějakého živočicha, antilopy, gazely, ...

7) pod potopními usazeninami by musel být k nalezení pohřbený předpotopní terén. Nic takového ale nenacházíme, a to nikde.

8) 3 kilometrová vrstva vody (a mnozí kreacionisté mluví o tom, že vody muselo být ještě méně - aby měli usnadněné vysvětlování, odkud se vzala a kam se ztratila) po sobě asi těžko zanechá mnohde až 4600 m usazenin! (viz. např. https://en.wikipedia.org/wiki/Geologic_time_scale nebo https://www.talkorigins.org/faqs/geocolumn/)

Toto by jako letmý nástin snad mohlo stačit, zájemcům o další studium doporučuji např. https://www.talkorigins.org/faqs/faq-noahs-ark.html

Pokud by někdo chtěl poukázat na Boží všemohoucnost s tím, že mohl potopní vody "přičarovat" a za rok zase "odčarovat", zvířata na arše mohl uspat zimním spánkem, a to i v případech kdy příslušný druh zimním spánkem neusíná, jakož i udělat spoustu dalších zázraků kterými by se mnou položené otázky vysvětlily, odpovídám, že pak nebyl žádný důvod aby celý trest realizoval nesmírně neefektivní potopou. Mohl prostě lusknutím svých Božských prstů vytvořit zcela nový ekosystém na celém povrchu Země s Noem s rodinou uprostřed.

Zajímavá úvaha může být na téma, proč, když už takhle "začínal znovu", "neresetoval" Adamův a Evin dědičný hřích... jak se to slučuje s jeho nezměrnou láskou k lidem, o které křesťané tak rádi mluví?

Závěr
Výše uvedenými argumenty považuji za prokázané, že k Biblické potopě světa nikdy nedošlo. To staví křesťany před zajímavý problém: Měli by vysvětlit jaký přesně význam storry o potopě v Bibli má, proč se o potopě jako reálné události zmiňuje i sám Ježíš, když k ní nikdy nedošlo, a hlavně: pokud celou tak významnou část Genesis je nutno číst zcela jinak než jak byla napsána (a těším se na vysvětlení JAK) pak čemu v Bibli vůbec věřit? Jak mít jistotu, že ta která pasáž (např. Ježíšovo zmrtvých vstání) nemá ve skutečnosti také diametrálně odlišný význam? Třeba Ježíš nikdy z mrtvých nevstal a je to zase jen obraz kdo ví čeho, a my to jen špatně chápeme? Třeba neměl lidi spasit, ale spasení je také jen "obraz"...?

Podle mého názoru neplatnost příběhu o potopě značně oslabuje samotné základy křesťanství.

Re: Re: Franta

Petr | 13.01.2012

Zdravím Vás,

děkuji za zajímavé pojednání. Je dlouhé, takže nemám prostor se k němu celému vyjádřit...

Píšete:
"Výše uvedenými argumenty považuji za prokázané, že k Biblické potopě světa nikdy nedošlo"...

Nicméně pokládám většinu Vašich argumentů za velmi děravých a postavených na předpokladech, které v této úvaze mnohdy nemají ani moc co dělat...

Pokusím se nějaké zmínit, když dovolíte...

1) píšete:

"Dnes již víme, jak je problematické zachovat živočišný druh, když klesne počet jedinců na minimum. Po potopě by se to týkalo všech druhů. Naprostá většina by musela vymřít. Celá námaha s archou je tedy zjevný nesmysl"

Když se bavíme o Noemově Arše, musíme se bavit o Božím zásahu. Bavíme se zde o Bohu, který sám tahle zvířata přivedl...ten, který je stvořil, zajistil, aby se dostaly tam, kam chtěl...proč u všeho na světě by všemohoucí Bůh, který stvořil galaxie, planety a vše živé....nedokázal dočasně udržet podmínky a "pár" živočišných druhů naživu?

Vždyť to pro Boha není naprosto nic, oproti vzniku života jako takovém...

2) odpověď na argument, jak by mohli přežít sladkovodní živočichové je zde:

https://kreacionismus.cz/memento/dssps29.htm

3) píšete:
"Závažnejší otázka však je, jakou zanechala tak monstrózní událost stopu v geologickém záznamu. Odpověď zní, že po podobné události není v geologickém sloupci ani stopa."

Tohle dost dobře není pravda...existuje mnoho vědců geologů, kteří stop nalézají velmi mnoho. Toto tvrzení je tedy zavádějící a lživé. Jakkoliv chápu Vaše rozhořčení a možná i motivy tohoto tvrzení...

přečtěte si např. toto...více pochopíte a budete-li chtít...uvidíte i "nějakou" tu stopu...

https://www.buh-krestanstvi.cz/news/dukazy-pro-biblickou-potopu/

4) Nyní se vyjádřím stručně k bodům, které jsi vypsal (tvé jsou s 2 odrážkami)

-- Naředění mořské vody sladkou by znamenalo vyhynutí naprosté většiny mořských organizmů

Ano, možná znamenalo...ale bavíme se zde snad o Bohu, ne? Pokud zalidnil zemi pomocí 1 páru lidí, kde vidíte problém s miliony přeživších organismů???

Uvědomte si, že si vlastně podřezáváte vlastní větev...pokud věříte evoluci, tak musíte věřit, že kdysi byla jedna jediná nějaká praprabuňka, která dokázala zaplnit planetu miliony druhy fauny a flóry...co se Vám zdá pravděpodobnější? :)

-- Stoupnutí hladiny by vedlo k uvolnění všech ledovců. Archa by skončila stejně, jako Titanik

Pozor - ledovce vznikly pokud se nepletu až po popotě v důsledku změn klimatu...celý argumet by tak padl..

-- Zmizelo by zalednění po celé planetě

nezmizelo...vzniklo by...:)

-- Kmeny stromů, trosky a vše, co je schopné plavat, by pokryly mořskou hladinu

to ano...stejně tak, jako by vytvořily mohutné sloje ropy a uhlí:) viz článek

https://www.buh-krestanstvi.cz/news/dukazy-pro-biblickou-potopu/

-- Téměř rok pod vodou by nevydržela většina suchozemských rostlin

stejně neplatný argument, viz výše

-- Zahynula by naprostá většina organizmů žijících v půdě

viz výše

-- Opadnutí vod by zanechalo sedimenty ve všech pánvích světa

a taky zanechalo...

5) dále píšete:

"Dovedete si představit, jak se k arše dostal třeba lední medvěd ze severu, koala z Austrálie nebo pásovec z Jižní Ameriky?"

Pokud se nepletu, tak jeden z hlavních kreac. modelů je ten, že ona Pangea, jak ji známe z učebnic ZŠ byla předpotopní situace. Právě ona potopa vyvolala v zemské kůře velmi vážné změny a "roztrhla" pevninu...

6) na závěr snad jen toto:
"vzhledem k mnoha smrtelným chorobám, které napadají jen jeden druh živočicha by např. Noeho rodina musela být prolezlá syfylis, kapavkou, tasemnicemi, příušnicemi, spalničkami, černými neštovicemi, ebolou, HIV, morem, tyfem, cholerou, sloní nemocí, malárií, atd. atp. což by pro ně mohl být poměrně značný problém."

Zase stejně neplatný argument. A to z několika důvodů...

První lidé (časová přímka směrem ke stvoření) byli geneticky "čistí"...resp. bez genetických vad...lidská rasa degeneruje...dnes je stav takový jaký je, ale za 100 let bude zase horší...tehdy nemocí nebylo tolik, co dnes...pokud byste si dal tu práci, tak byste zjistil, že nejedna Vámi jmenovaná nemoc existuje pouze "pár" let...

A to nemluvím znovu o tom, že všemohoucí Bůh, pokud chce, tak dokáže zachovat kohokoliv...

Ještě snad na závěr si přečtete v sekci "otázky" v rubrice "věda" otázku, jak se mohla všechna zvířata vlézt to archy...najdete tam publikaci, která to rozebírá...


Sečteno a podtrženo...

Na první pohled by se možná zdálo, že jsou Vaše argumenty neoblomné...již při prvním zamyšlení a dání do souvislostí pečlivý čtenář zjistí, že téměř všechny jsou postaveny na nějakých předpokladech (často neexistence Boha, o kterém je paradoxně řeč:), domněnkách, chybných dedukcích, neznalosti, nebo víře...

Neberte mé nesouhlasné argumenty jako výsměch nebo tak něco. Jsem rád, že alespoň "hledáte"...což mnozí jiní nedělají. Pokud bych k Vám však měl být upřímný, tak než příště začnete skálopevně něco tvrdit, nejprve si to pořádně promyslete:) to berte jako přátelskou radu.

Podívejte...Možná se Vám to může zdát jako plané prohlášení "to Bůh"...ale na chvíli připustťe, že existuje...a pokud existuje...pak nutně a naprosto logicky se můžeme domnívat, že co chce - toho dosáhne...když se pak podíveme na otázku "jak mohlo něco přežít"...pak pokud to Bůh chtěl - pak to prostě dokázal, protože k tomu má moc (a řekl nám o tom v Bibli).

Chci Vás povzbudit k hledání Boha. Všechny tyto věci, o které se tu přeme jsou spíše sekundární...Bůh miluje každého člověka - I Vás...a touží s Vámi mít osobní vztah. Nemusíte nejprve zkoumat, jak to je s potopou, kostma, či archou...můžete nejprve zkusit "kontaktovat" svého Stvořitele...upřímně Jej hledejte, vyznejte mu, že nejste dokonalý...a věřím, že se Vám dá poznat...přesvědčí Vás, že je...pak nebudete potřebovat žádné debaty o potopě apod...

Přeji hezký den. V dobrém

Petr

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>

Přidat nový příspěvek